Romànic

Estils de pintura; història de l'art romànic.
més informació.....


 

 

Gòtic

Estils de pintura; història de l'art gòtic.
més informació.....


•••

 

Modrenisme

Estils de pintura; història de l'art modernista.
més informació.....


Introducció històrica a l'art modernista

Entre l'última dècada del segle XIX i la primera del XX, concretament entre l'Exposició Universal de Barcelona l'any 1888 i la coneguda Setmana Tràgica l'any 1909, Catalunya viu una gran inestabilitat política i social. L'anarquisme, la seva repressió i l'èxit que aquesta ideologia té en alguns àmbits del món cultural, la sortida de molts escriptors i artistes cap a l'estranger on entren en contacte directe amb les noves idees i tendències europees... doten aquesta època d'un dinamisme cultural que acaba confluint en una extraordinària revisió dels continguts de les arts plàstiques i, especialment, de la pintura. Canalitzats i redefinits més endavant, l'impressionisme, el simbolisme, l'esteticisme, l'expressionisme... i París com a centre d'aquest nou art burgès irrompen de cop destronant el romà com el que fins ara havia estat reconegut art oficial. Aquesta preferència i canvi d'orientació ideològica no ho és sols per atracció i alternativa estètica, sinó també per la difusió artística amb què París, amb salons oficials que atrauen gent de tot el món, garanteix la venda a l'artista.

El Modernisme, doncs, i entès com un nou moviment que, en contraposició a l'anterior rigidesa academicista, allibera ara el tractament de les formes i ofereix a l'artista la possibilitat d'expressar i desenvolupar qualsevol idea, forma o color, el Modernisme, doncs, com a sinònim de llibertat d'expressió, exerceix ràpidament la seva influència, de manera acaparadora, i sobre totes les arts.

El Modernisme català i la seva pintura

El Modernisme pictòric català presenta una gran varietat i riquesa de temes: abunden les noves tendències europees, però també persisteix la tendència academicista tradicional. És per això que molts especialistes prefereixen parlar de "pintura del període modernista" més que no pas de "pintura modernista".

D'entre tots els pintors d'aquesta època es poden destacar, com a noms dels estrictes representants del Modernisme, els de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Maifrèn, Mir, Utrillo i Lluïsa Vidal, entre d'altres. Això no vol dir que tota la seva obra sigui modernista, és clar, però sempre, en la seva evolució artística, hi acaben de ple.

Santiago Rusiñol, amb la seva participació en les festes modernistes i les seves activitats al voltant del "Cau Ferrat", així com amb la seva obra literària, es converteix de seguida en actiu promotor del Modernisme. La seva pintura, reflectint gran varietat de temes des de retrats (Eric Satie), passant per paisatges, fins a motius diversos i anècdotes de la vida (Cuina del Moulin de la Galette), ens fa còmplices d'una inspiració nascuda per força durant els seus viatges a l'Europa bohèmia.

De fet, retrats i paisatges són els motius més freqüents en aquestes obres com a un dels pocs elements comuns i repetits dins un estil el modernista que agrupa una gran quantitat d'artistes normalment autodefinits com a modernistes però que en canvi manifesten una gran llibertat creativa i no estan massa preocupats per la seva fidelitat a unes normes la norma principal de les quals és l'absència de normes. Tants estils com pintors hi ha, doncs, i endavant a la individualitat.